Uitstelgedrag

Tijdens het eerste discussieuurtje op de TUE was het thema uitstelgedrag. Nu ben ik daar zelf een ster in maar was het ook wel eens interessant om voor mezelf na te gaan wat het me oplevert maar ook kost.
Het gene wat ik mijzelf altijd voorhoud is dat ik het in mijn hoofd helemaal duidelijk moet hebben voor ik aan een project start. Dit houdt in dat ik soms wel maanden aan een bepaald project denk en in mijn hoofd alle scenario’s erop loslaat. Op het moment dat ik dan daadwerkelijk aan de gang ga staat het project ook wel zo in elkaar omdat ik alles al uitgedacht heb en dat zie ik dan als voordeel en hou ik mezelf ook altijd voor dat ik het beste functioneer onder tijdsdruk

Maar is dat ook zo.

Als ik gewoon 2 maanden eerder begonnen zou zijn had ik misschien wel een paar stukjes overnieuw moeten doen maar had het project al wel een 6 weken klaar kunnen zijn zodat ik het in mijn hoofd een stuk minder druk zou hebben.
Had ik op tijd geweest met mijn examenopdracht omdat het dan niet uitgemaakt had dat ik de verkeerde inleverdatum in mijn hoofd had.
Had ik misschien met 1 project tegelijk bezig kunnen zijn i.p.v. tig halve projecten in mijn hoofd die vooral ’s nachts aandacht willen.
En had ik aan het einde van het jaar niet zo’n grote werkdruk gehad dat het bijna niet meer haalbaar was

Planning

Inmiddels ben ik een paar trainingen verder en denk ik dat het uitwerken van een planning een goede start is om jezelf te beschermen tegen uitstelgedrag.
Als je een jaarplanning onderverdeeld in een kwartaal, maand, week en dag planning kun je een aantal controlemomenten inplannen zodat je tijdig in kunt zien dat er niet te veel onafgemaakte projecten zijn zodat je niet in tijdsdruk komt. Het grote voordeel hiervan is ook dat de dag doelen kleiner zijn en daardoor haalbaar. Op deze manier zal je veel succesmomenten ervaren

Een antwoord op “Uitstelgedrag”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *